Wybieramy się w sierpniu na rejs do Amsterdamu małym jachtem motorowym. Zaczynamy w Ślesinie, potem Warta, Odra. Polski odcinek znam dość dobrze płynęliśmy nim kilka razy. Niestety nie mam locji na kanały niemieckie i holenderskie. Może ktoś z Was posiada informacje, które przydadzą się nam w tej podróży. Chodzi nam przede wszystkim o mapy, mariny oraz możliwość zatankowania benzyny, czy zjedzenia czegoś smacznego w pobliżu kanałów. Z góry dziękuję za informację....Kiniu
Niestety Kolego! Brak map, przewodników i locji, nawet na rodzime wody to nasza powszechna bolączka. W j. polskim nie ma takich opracowań. Trzeba szukać w Niemczech.
Polecam poszukać w sklepie: http://sklep.sail...php3?bid=1 są tam mapy jak i przewodniki które mogą być przydatne na trasie.
Na stronie http://kanaly.info/ można znaleźć ciekawy film z rejsu do Amsterdamu a także locję trasy która częściowo pokrywa się z obranym celem wyprawy.
A ja polecam:
a: Uzupełnić profil - nie przepadamy za anonimami
b: Zajrzeć na stronę mojego ulubionego wydawcy http://www.delius-klasing.de/home - znajdziesz tam sporo literatury na interesujący Cię temat
Super przedsiewziecie, bedzie to na pewno ciekawy rejs.Mysle, ze najtrudnejszym zadaniem bedzie pokonane odcinka ze Slesina do granicy,potem juz powinno isc bezproblemowo.Wazne jest aby zameldowac sie do sluzowania i zatrzymac na postojowiskach do tego celu przygotowanych.Na MLK postojowisk dla pojazdow turystycznych jest wiele,a Mariny sa z regoly dobrze oznakowane i wyposazone w pomosty dla gosci,jak rowniez dobre zaplecze na ladzie.(male restauracje,knajpki itd) Na zachodzie mozna nabyc specjalistyczne atlasy dla danych odcinkow lub kanalow,jednak sa one dosyc drogie i niekoniecznie potrzebne.Tak jak moj poprzednik,proponuje polikac w internecie, np. http://kanaly.inf... stronki urzedow wodno-zeglugowych Wasser-und Schifffahrtsamt.
Za Ślesina do Kostrzyna płynie się szybko, sprawnie i przyjemnie. Nie ma sposobu, żeby zbłądzić. Szlak jest żeglowny, choć płytki. Jeśli nasz Kolega nie ma statku o zanurzeniu w granicach 1m, to z całą pewnością sobie poradzi. Rzeczywiście. Przypomniałem też sobie o tym świetnym filmiku z "Panem Promilem" w roli głównej na stronie Mapy,kanały locje. Faktycznie, można z tego skorzystać. Jeszcze ten link do księgarni podany przez Teosa i książka p.t. "Vom Rhein zur Nord-und Ostsee" Świetnie się nada do tego celu. Jeśli dostanę nową ( czego szczerze pragnę), mogę Ci Kolego odstąpić kserokopię. Też poproszę o uzupełnienie metryczki rejestracyjnej przynajmniej o nazwisko i imię oraz miejscowość zamieszkania.
Pokonałem podobną trasę 2-krotnie tylko, że w odwrotnym kierunku. Na całym Kanale Śródlądowym posługiwałem sie "Gewasserkarte Deutschland Nordost" i "Gewasserkarte Deutschland Nordwest". Moim zdaniem to zupełnie wystarczy żeby nie pobłądzić. Te mapy obejmują również część Renu. Na wody holenderskie miałem mapy dokładniejsze, które otrzymałem od Holendra razem z łodzią. Te na wody niemieckie można kupić w SAIL-HO. Co ważne, jak już wsponiał wcześniej MARAND to należy się zatrzymywać tylko i wyłącznie na miejscach przeznaczonych dla łodzi turystycznych (sportowych) i zgłaszać chęć śluzowania albo przepłynięcia akweduktu nad Łabą (Elbą). Na terenie Nimiec i Holandii jest sporo przystani gdzie można się zatrzymywać i raczej prawie w każdej można coś zjeść. Gdyby były potrzebne jeszcze jakieś informacje to proszę o kontakt na PW.
Pozdrawiam
Tomek
Dziękuje kolegom za pomoc, skorzystałem z waszej pomocy i wstępnie mam już opracowana locję do Amsterdamu. Oczywiście przepraszam, że się nie przedstawiłem. Jestem instruktorem żeglarstwa i uprawiam turystykę wodniacką. Przepłynąłem kilka razy "Pętle Wielkopolską", Wisłę, Zatokę Gdańską i Zalew Wiślany, pływałem na Balatonie i WJM no i oczywiście Bałtyk. W tym roku przepłynąłem z kolegami na "Orionie"z Węgorzewa do Ślesina ( WJM, Pisa, Narew, Wisła, Noteć) w sumie prawie 1000km. Jeszcze raz serdecznie dziękuję i do zobaczenia na szlaku...Kiniu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies