Rejestracja ręcznego radia UKF

Ostatnia aktualizacja
S
SzygyUżytkownik Użytkownik
Dodano
Z kursu SRC dowiedziałem się, że radio UKF należy zarejestrować w UKE. Zgodnie z tą wiedzą po zakupie ręcznego radyjka UKF zadzwoniłem do mojego UKE w Zielonej Górze by dowiedzieć się gdzie, jak i za ile. Połączono mnie z Panem Kierownikiem działu zajmującego się tymi sprawami a tu niespodzianka bo Pan Kierownik nic na ten temat nie wie i jak się dowie to za parę dni mam zadzwonić jeszcze raz. Jak powiedział tak zrobiłem. Ponownie dodzwoniłem się do tego Pana a on mnie spytał tylko czy mam uprawnienia i że jak tak to nie muszę rejestrować i mogę używać. W tym stanie rzeczy tę sprawę zostawiłem, choć coś czuję, że chyba to jest nie w porządku. Z drugiej strony faktem jest, że pływałem z radiem po naszym morzu i nie tylko oraz rzekach i jeziorach i nikt nigdy nawet nie próbował mnie zapytać o jakieś papiery na radio. Nawet w Chorwacji nie chcieli!
Z linku do UKE http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?p...&page=text jak mi się wydaje, jednoznacznie wynika, że nie ma obowiązku rejestracji radia ręcznego. Istnieje natomiast taka możliwość jak ktoś chce lecz nie obowiązek. Chyba jednak Pan Kierownik do którego się dodzwoniłem w UKE miał rację. Czytałem też na internecie, że należy to rozumieć inaczej tzn. UKE zauważyło, że istnieje coś takiego jak radio ręczne a nie tylko stacjonarne i dano także możliwość rejestracji tychże na takich samych warunkach jak radia stacjonarne.
Proszę kolegów o rzeczową dyskusję najlepiej popartą faktami i przepisami.
Pozdrawiam.
S
starypraktykUżytkownik Użytkownik
Dodano
Drogi " Szygy".
Odczekałem trochę nie chcąc się wymądrzeć ale nikt nic nie gada..... więc pozwól, że się odezwę:
Osobiście w temacie niewiele mam do powiedzenia.
Jednak na portalu żegluj.net/forum zeglarskie znajdziesz wszystko co w tym temacie Cię zainteresuje.
Znaczy, nawet chyba ostatnio szła tam dyskusja odnośnie rejestracji w/w urządzeń.
Nawet jesli się mylę - jest tam grupa nudziarzy, którym gdy zadasz pytanie, będą temat wałkować do oporu.
Faktem jednak jest, że się na tym znają choć to nudne jak flaki z olejem.
Spróbuj, - napewno znajdziesz pomoc.
Jędrek P.
TeosTeosWeteran Weteran
Dodano
Temat leży w kręgu moich zainteresowań więc pozwolę się trochę powymądrzać ;-)
Rzeczywiście w Polsce obecnie nie ma obowiązku rejestracji ręcznej UKF-ki, natomiast jest taka możliwość.
Ktoś się zapyta - po co mi to ?
Ano na to żeby uzyskać swój prywatny numer MMSI czyli "numer identyfikacyjny w morskiej służbie ruchomej" - jak sama nazwa wskazuje przydatne dla tych co się na morze wybierają.
Dla żeglarzy śródlądowych przydatność mocno wątpliwa.
Mam nadzieję że nie zanudziłem ;-)
Edytowany przez Teos dnia 08.12.2010,
P
pomorzaninPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
Witam! Jak potrzebujesz wniosek o rejestrację i inne warunki zalegalizowania radia VHF-przenośnego,to Ci prześlę na Twoją pocztę.Pozdrawiam.
S
SzygyUżytkownik Użytkownik
Dodano
Wiem, że na internecie na różnych forach ludzie wypowiadają się na ten temat. Zdania są różne i podzielone. Opisując swoje doświadczenia chciałem dowiedzieć się jakie jest zdanie i doświadczenia "naszych załogantów" w tym temacie, bo dalej nie wiem rejestrować czy nie. Faktem jest natomiast, że w żegludze śródlądowej nie jest mi do niczego potrzebny żaden numer indywidualnego użytkownika. Na Bałtyku w Dziwnowie gdzie przez kilka dni codziennie zgłaszałem przez radio do kapitanatu swoje wyjście i powrót z morza do portu, nikt mnie nie zapytał o numer indywidualny czy rejestrację radia. Podobnie było w Chorwacji, choć tam się nie meldowałem.
Treść informacji UKE wraz z drukiem wniosku dla zainteresowanych, podałem już wcześniej w linku do UKE.
Pozdrawiam.
S
StanislawskiNowicjusz Nowicjusz
Dodano
Z praktyki wiem ze stacjonarne UKF-ki podlegaja rejestracji, a o recznych nigdy nie slyszalem i jak pan wczesniej wspominal na Adriatyku to tez temat nie znany.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.