Witam , mam pytanko jestem motorzysta wachtowym i interesuje mnie praca na barkach macie moze jakies pojecie czy biora tam mechanikow ? A jesszcze jedno jak mam zrobic sobie ta ksiazeczke SCHIFFERDIENSTBUCH ?
W kwestii wyjasnienia tych roznych okresow czasu.Za decksmana normalnie trzeba wyplywac 3 lata aby dostac wpis matrose.ALE jesli ktos plywal po morzu i na podstawie papierow morskich uzyskal stopien żś to max.2lata z morza urzad niemiecki zalicza do praktyki ale 1rok(te wlasnie 180 dni)trzeba wyplywac juz na srodladziu.W kwestii niemieckich urzedow i ich decyzji to naprawde jest roznie w zaleznosci w ktorym miescie sie tenże urzad znajduje."Prawnie" polski bosman dostaje wpis bootsmann str.5 matrose str.6.Polski st.marynarz dostaje wpis matrose str.5 matrose str.6.
Polecam Dresden. W Berlinie wbili mi Decksmanna więc pojechałem do Drezna ze świadectwem bosmana, dyplomem ukończenia Akademii Morskiej i dyplomem oficera wachtowego (dyplom oficera nie za bardzo ich obchodził). Pan podzwonił tu i tam, poszperał w swoich notatkach i wpisał mi Bootsmanna na stronie 5 i matrosa na stronie 6 :) Zdziwił się, że w Berlinie na podstawie świadectwa starszego marynarza wpisano mi decksmanna. Minusem biura jest to, że nikt nie rozmawia tam po angielsku ale w niemieckich urzędach to chyba normalka(?). Niemniej jednak mój bardzo okrojony niemiecki w zupełności wystarczył żeby się porozumieć. Polecam Drezno i pozdrawiam.
Jestem po Tż, w tamtych latach dostałem marynarza w polskiej książce, dyplom oraz patent. Kolejnym krokiem był niemiecki schifferbuch, w który wpisano mi decsmana. Wypływałem trzy miesiące i tak nagle, niefortunnie trzeba było zmienić pokład. Znalazłem prace na kvb, gdzie potrzebowałem min wpis matrose w niem. schifferbuchu i tu sie zaczyna: Dokumenty do teczki i w drogę do Duisburga.. Urzędnik bez zastanowienia odparł 180 dni do matrosa, ja miałem niecałe 90:) na szczęście miałem dyplom oraz patent, urzędnicy przerzucili z 50 kilo ksiąg proceduralnych i wówczas doszli do wniosku, że 90 dni zweryfikowanej pracy wystarczy:) Niestety moje kwalifikacje nie zostały zaakceptowane ponieważ nie były przetłumaczone u tłumacza przysięgłego. Nie załatwiłem nic. Potem znalazłem się w Berlinie, znów nic nie poszło, pani była całkiem miła, ale surowe regulacje i przepisy nie pozwoliły na jakikolwiek kompromis. W końcu trafiłem do Minden, załatwiłem wszystko, dostałem wpis matrosa bez robienia pod górkę, miła pani urzędnik poprosiła tylko, żebym w najbliższym czasie dostarczył np. pocztą tłumaczenie patentu oraz dyplomu. Panowie, naprawdę różnie bywa z urzędami, czasami wystarczy, że urzędnik wstanie lewą nogą i już dupa...:)
Pozdrawiam
Wracając do tematu przepisywania uprawnień, proponuję przed udaniem się do niemieckiego urzędu najpierw spróbować zadzwonić i pogadać z odpowiedzialnym za te sprawy urzędnikiem.
Myślę że warto wydać te parę złotych na telefony i nawet przejechać się kilkaset km dalej żeby uzyskać wyższy stopień.
W przypadku braku dobrej znajomości języka, rozmowy można "zlecić" znajomemu który nim włada. W przypadku braku takowego zawsze zostają nauczyciele niemieckiego czy studenci germanistyki ;-)
Trudno jest mi odnieść się do tego konkretnego przypadku, ale deksman otrzymuje wpis > matrose< po trzech latach, a w roku musi mieć wypływanych 180 dni. Znaczy to, że rok trwa 12 miesięcy lub dłużej: do wypełnienia 180 rejsowych dni'
No i dostałem deksmana:) odradzam berlin, frau hoeder nie potrafiła zrozumieć istoty takiej instytucji jak Akademia Morska:)
Do Bartka:
Z tego co sie dowiedzialem to musze wyplywac 180 dni za deksmana zeby dostac matrose. Pozdrawiam.
Pływam na masowcu 100/9.5 2000 ton. Barka "MARINA" Głównie wożę sól z Delfzijl w Holandii do Ibbenburen w Niemczech, a więc EMS kanal i Miteland. Po Renie pływam odcinek od Utrecht do Duisburga i dalej też na EMS
Jeśli chodzi o Ren to jesienią zamierzam podejść do egzaminu na odcinek którym pływam. Ciekawy jestem jak ciężko jest zdać?... Mój Kapitan mówił że trzeba nawet wiedzieć z czego zbudowane jest dno rzeki na konkretnych kilometrach.
no i to jest ten problem, z resjsow wynika, ze na tym Renie plywales i na tej podstawie moze dostaniesz matrose, tak bylo w moim przypadku, dwa lata plywalem jako marynarz z polska ksiazka po Renie byly kontrole i nikt nic nie mowil, do czasu i wtedy moj niemiaszek, ze musze miec niemiecka ksiazke,, w Duisb. urzednik to wszystko zrozumial i ostatecznie wystawil mi niem kszk z marynarzem na Ren, z drugiej strony ustawa mowi jasno, pierwsze trzy lata na renie-dekcsmann (prakktykanci-stazysci dodatkowe uregulowania) potem marynarz, potem sternik i patent
pzdr
plywales na Renie? i ile? Jesli tak to powinni Ci przepisac takze marynarza na Ren str. 5 w niemieckiej ksiazce jesli nie to na ren dostaniesz deksmann a na kanaly i inne rzeczki uprawnienia z twojej polskiej ksiazki, str. 6 Chyba, ze tak jak Bruno napisal bedziesz mial szczescie, albo totalnego pecha i dostaniesz poprostu deksmana. Wkazdym razie tak jak napisalem powyzej tlumaczyl mi wazniejszy urzedas z WSD West i sam to tak przerabialem. pzdr
Uda albo nie uda :) Nie wiem czy rozmowa coś da. Ja dostałem za starszego marynarza niemieckiego bosmana. Później bez problemu miałem przepisane wszystkie inne kwalifikacje. Dużo się słyszy o zaniżaniu polskich papierów na zachodzie ale ja osobiście jeszcze się z tym nie spotkałem.
W zasadzie to jeśli masz w Polsce starszego marynarza to powinieneś dostać w Niemczech matrosa. Ale w praktyce bywa różnie- czasami dostanie się deksamana innym razem bosmana a wszystko to zależy od Humoru urzędnika w urzędzie :)
Witam. Posiadam polską Schifferdienstbuch oraz śwoadectwo starszego marynarza ż.ś. 8go czerwca jadę do Berlina zrobić badania a następnie przepisać Schifferdienstbuch. I pytanie do forumowiczów brzmi następująco: co zrobić zeby przepisali starszego marynarza na matrose? Jak zapobiedz przepisania na deksmana? Dzieki za kazdą odpowiedz. Pozdrawiam.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies