Ładne te statki. O ile jestem w stanie się zorientować, to ich koncepcja została oparta na dużo wcześniejszych jednostkach "Europa" i "Helwetia", zbudowanych w 1960 roku.
Te, tutaj, są dużo większe, ale układ kadłuba i nadbudówek jest bardzo podobny.
Jakie jest zanurzenie tych statków, bo tej informacji nie ma.
Szkoda, że coś podobnego nie buduje się u nas. :(
Dzięki za informację o zanurzeniu. Dość spore, ale Dunaj i Ren nie są strumykami. Nurtuje mnie też czemu te na Ren są węższe, ale to chyba wynika z faktu, że śluzy nie mogą nic szerszego przepuścić. Galeria bardzo fajna, już ją dodałem do stałych linków ;)
Witam wszystkich bardzo serdecznie:)
Przyszło mi pisać pracę inżynierską, przy pisaniu której bardzo pomocne będą mi wszelkie materiały o wycieczkowcach pływających w Polsce i nie tylko:)
Jeśli ktoś dysponuje takowymi materiałami bardzo chętnie z nich skorzystam:)
Mam także pytanko, czy oprócz Classic Lady po polskich wodach pływają podobne jednostki? Szukałam i nic nie znalazłam...
A-ROSA Flussschif Gmbh 27 marca rozpoczął dziewiczy rejs zbudowaną w Rostoku swoją nową różą A-ROSA VIVA. Długa 135 i szeroka 11,40 m, o zanurzeniu 1,6 m napędzana jest 4 silnikami VolvoPenta o mocy 331 kW każdy. Na pokład zabrac może 202 pasażerów dając im do dyspozycji 99 kabin. Statek posiada 5-osobową załogę + 46 osób z obsługi hotelowo-gastronomicznej.
Brak jego zdjęcia nie jest problemem, gdyż wyglądem i urodą nie odbiega od swoich różanych sióstr.
VIVA przewidziana jest do pływania po Renie, Menie i Mozeli więc mam nadzieję spotkać Ją mając aparat fotograficzny pod ręką. Dodam jeszcze, że na wiosnę przyszłego roku planowane jest wodowanie ósmej róży: A-ROSA BRAVA.
Szanowny Panie Adamie , pańskie wpisy są wiedzy źródłem obfitym. Czerpię z niego upojnie. Na Rodan (niestety) się nie wybieram , a znając plany rejsowe VIVY , z żalem stwierdziłem, że w tym roku się nie spotkamy.
Mój żal był przedwczesny, gdyż dzisiaj o 14.30 przecierałem ze zdumienia oczy przepływając koło A-ROSY VIVY zacumowanej w Ruedesheim na 526 km Renu. Niestety nie miałem pod ręką swojego Canona. Od dzisiaj będę bardziej czujny i mam nadzieję, że to co się odwlecze ....VIVA nie uciecze.
Na pewno miałeś na myśli 3 A-ROSY, gdyż VIVA jest tylko jedna. Dzisiaj szła w dół Renu, ale była poza zasięgiem mojego obiektywu. Przypuszczam, że nocuje Ruedesheim. Może jutro ją upoluję.
Witajcie,
a ja mam szczęście i wczoraj śluzowałem w Iffezheim razem z A-ROSA AQUA. Oczywiście miałem aparat przy sobie i nawet brak statywu oraz późna pora mi nie przeszkodziły w zrobieniu kilku fotek.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies