W książce "Locja śródlądowa", Jerzy Pawelec, SiT 1988, znalazłem wzmiankę:
"W niektórych przypadkach (...) budowano podziemne tunele żeglugowe.
Taki tunel, obecnie nieczynny, znajduje się również w Polsce na jednej z odnóg kanału Elbląskiego."
Ponieważ nie mogę znaleźć informacji o dokładnym położeniu tego tunelu, proszę osoby lepiej zorientowane o informacje - gdzie to jest?
Podejrzewam,że chodzi przejście pomiędzy Jeziorami Szeląg-Wielki i Mały.Są to bardzo piękne i czyste wody.Na koniec sezonu należy sprawdzić-kiedy zmniejszają poziom wody na kanale.Ja o mały figiel miałbym wielkie kłopoty z powrotem.Jest tam bardzo pięknie.Miło wspominam pobyt na śluzach.
Pozdrawiam Włodek!!!
Na pewno o to chodziło bo innego niema na Kanale Ostródzko-Elbląskim. Tunel ma długość 60 m. Nad nim jest nasyp kolejowy i droga. W tunelu znajduje się a w zasadzie wzdłuż niego [lub znajdowała się ] przejście dla pieszych. Szerokość nurtu ok 4.5 m.
Już myślałem,że nie podziękuje.A jednak-podziękował.
Dość żartów.Każdemu polecam zwiedzić tamte strony.Poza smrodem spowodowanym brakiem ubikacji chemicznych na jachtach będących w czarterach,jest piękna okolica,oraz można się zastanowić nad mądrością ludzi,którzy byli przed nami.
Każdemu proponował bym powłóczenie się bez pośpiechu po tym akwenie.
Pozdrawiam Włodek!!!
Jak zawsze skarbnica wiedzy o statkach,oraz wszystkim co związane z żeglugą-Pan Waldemar.
Dziękuję,podziwiam i zazdroszczę wiedzy.
Pozdrawiam Włodek!!!
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies