Wypadki

Ostatnia aktualizacja
R
RysiekUżytkownik Użytkownik
Dodano
Kolega ,,ziomek" na giełdzie pracy poruszył problem wypadkowości w żegludze śródlądowej, oczywiście jako poszkodowany. Co Koledzy na to?
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano
Przeczytałem informację @ziomek na GP.
Właśnie w takich przypadkach wchodzi na jaw sprawa ubezpieczenia.
Na Naszej GP (Giełdzie Pracy) pojawiają się "fantastyczne" oferty pracy zgłaszane najczęściej przez firmy pośredniczące, np.:

Cytat

"...Nowe statki -> nowe oferty pracy. Praca na holenderskich tankowcach, bunkierkach i zestawach. Lichtmatroos 2100, Matroos 2200 eu netto..."

a później dodane

Cytat

na burcie ~ 1250 eu na wolnym ~ 950 eu. System 1ms/ 1 ms

czyli na 2 miesiące 2100 euro a nie każdego miesiąca.
Wielu naiwnych kolegów daje sią nabraś na te śmieszne dla mnie oferty pracy.Zapytajcie co z ubezpieczenim zanim wejdziecie na burtę bo może być tak jak z @ziomek.

Sam jestem armatorem i wiem co to oznacza zapłacić 2100 euro dać wolne i pełne ubezpieczenie.

Sprawa "wyjaśnia się" dopiero jeżeli dojdzie do nieszczęśliwego wypadku przy pracy.
W Niemczech legalnie działająca firma jest obligatoryjnie zobowiązana do płacenia składek socjalnych ( chorobowe, bezrobotne, emerytalne ) oraz wypadkowe (BGV).
Są to dość wysokie składki wchodzące w skład pensji brutto.Natomiast BGV płaci się osobno o czym nie wiedzą nawet koledzy zatudnieni w innych państwach.
Ucieczka armatorów do Luxemburga, Szwajcarii, czy nawet Holandii jest spowodowana zmniejszeniem kosztów brutto.
Pracownikom wydaje się, że wszystko jest OK bo czasami dostają nawet więcej pieniędzy (netto).
Nie będę już wspominał o polskich ubezpieczeniach.

Właśnie w przypadku zaistniałego wypadku przy pracy sprawą odszkodowań zajmuje się Berufsgenossenschaft für Transport und Verkehrswirtschaft.

Bardzo podejrzaną jest sprawa tzw. "kontraktów".
Jeżeli dobrze rozumiem to każdy przyjazd do pracy jest nowym kontraktem ?
Takie praktyki stosowane są na morzu, a obecnie (niedozwolone) na śródlądziu ,ale tylko przez pośredników.Pracownik będący na kontrakcie nie ma ciągłości pracy i ubezpieczony jest tylko w czasie pracy (nie na wolnym czy urlopie).

Myślę, że jest to sprawa dla adwokata, ale tylko w miejscu byłego zatrudnienia, tzn. firma pośrednicząca z Polski i tak się "wykręci sianem", a poszkodowany nic nie dostanie.
Radzę dokładnie przeanalizować pojawiające się "fantastyczne" oferty pracy.
Edytowany przez x5 dnia 07.03.2010,
H
harpunPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
wszystko jest do zalatwienia są instytucje w Holandi ktore pomagają obcokrajowcom wszystkie biura kręca na ubezpieczeniu ale jest to do zalatwienia oczywiscie od sytuacji jaka naprawde sie stala poszkodowanemu jesli jest ktos zainteresowany moge przeslac dane oczywiscie jakikolwiek język albo tlumacz byc musi to tez moge polecic
H
harpunPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
znam przypadek gdzie pijany holender jadac wozkiem widlowym najechal na noge dziewczynie efekt wiadomo jaki zmiazdzona stopa dziewczyna oczywiscie trafila do szpitala zrobili co mieli zrobic ale rehabilitacja w Polsce na wlasny koszt odszkodowania zero oczywiscie Holender tylko wylecial z pracy a jak przyszla inspekcja to szef powiedzial pracownikom ze ja powiedzą prawde to ich wyrzuci z pracy czesi i polacy tam pracowali no i skonczylo sie jak w bajce wszyscy dalej pracują nikomu nic nie zrobili tylko holender stacil posade a dziewczyna pracuje tem nadal kustykając na jedną noge ,to jedna z prawdziwych histori ktore widzial;em pozdrawiam
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.