Dla nielicznych nazwy rzek, kanałów i miejscowości wymienione w poniższym tekście będą przywodzić wspomnienia dziecięcych lat, dla części znane bądą z opowieści rodzinnych, dla wielu będą mówić niewiele lub prawie nic. Były takie miejsca magiczne i mądrzy ludzie, którzy w rzekach tej krainy upatrywali lepszą przyszłość dla Rzeczpospolitej.
Tekst pochodzi z "Kalendarza Ziem Wschodnich na rok 1935" , który ukazał się nakładem Towarzystwa Rozwoju Ziem Wschodnich w Warszawie w roku 1934.
Zachęcam do przeczytania.
Okazuje się, że plany snuto już dawno temu. Nadal pozostajemy przy snuciu, a woda sobie płynie. Historia zatoczyła kolejne koło. Prypeć zamieniliśmy na Odrę, Morze Czarne, na Bałtyk, a żeglugę śródlądową obróciliśmy w proch, wbrew wszelkiej logice i wbrew rachunkom ekonomicznym. Może bym na to mógł przystać, gdyby wyjaśniono mi racjonalnie przyczyny takich zachowań.
Dzięki Janusz za Twą pracę i za zamieszczenie tego tekstu. Szkoda, że nie zamieściłeś tego w dziale artykułów, ale jeszcze nic straconego...
Jako, że do nich należę, usiłuję doszukać się czegoś więcej i efekcie szperania w sieci znalazłem stronę Narodowego Archiwum Cyfrowego. Polecam gorąco zapoznanie się zarówno ze zdjęciami dotyczącymi powyższego materiału jak i zbiorem 1146 pozycji pod hasłem "żegluga"
Podaję link do zdjęć dotyczących Kanału Ogińskiego http://www.audiovis.nac.gov.pl/haslo/...lo/469:34/
a dalej już sobie poradzicie.
Może warto ten link dopisać do spisu linków, zapewne niejeden raz się przyda.
Pozdrawiam
Janusz
Jak widać myśl żeglugową inż. T.T. Tillingera rozwinęli Bracia Białorusini, w Polsce to za bardzo nie lubią tych co myślą ani nie chcą o NICH pamiętać.
Zbyszek
Wyrazy podziwu dla Janusza za wyszperanie tego materiału.Jakże jest on aktualny a zarazem mało realny.Pewnie kiedyś ktoś w tym kraju zmądrzeje przed szkodą.Ale dla takich jak ja pewnie będzie już za póżno.I pewnie dla wielu z nas.Dzięki Janusz!Józef BosmanFeliga
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies