Kanała Gliwicki – rekreacyjnie

Ostatnia aktualizacja
D
do0r5Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
Ahoj wodniacy.
Chciałem się przywitać oraz poprosić o odpowiedz na kilka nurtujących mnie pytań, ale zacznę jak się znalazłem na tym forum.
Moja przygoda z woda rozpoczęła się w wieku 5 lat jak rozpocząłem pływanie z moimi rodzicami po jeziorach mazurskich, w wieku 9 lat odbyłem kurs na stopień sternika jachtowego, potem w wieku jak 16 zrobiłem patent sternika motorowodnego, motorowodnego tak do dnia dzisiejszego pływam sobie po mazurach.
Ponieważ przez ostatnie 4 lata, remont łodzi, dom rodzina itp. Nie byłem na WJM wybrałem się nareszcie w tym roku. Jestem troszkę rozczarowany pełna komercjalizacją, brakiem „dzikich” miejsc i innymi nowobogackimi sprawami na WJM.
Zainteresowałem się pływaniem po rzekach, w przyszłym roku chce z „0” –go kilometra Wisły przepłynąć na mazury, taki ambitny plan jak się uda mam niewielką łódkę 6 metrów 35 cm zanurzenia, dlatego powinno się udać.
Ale pisze w dziale poświęconym kanałowi gliwickiemu, bo chciałbym jeszcze w tym roku, zwodować się w porcie gliwickim ( rozmawiałem już z nimi wodowanie przy użyciu dźwigu 100zł netto) i przepłynąć się weekendowo do mariny lasoki i wrócić w dzień następny.
Z moich obserwacji widziałem, że po „drodze” jest jezioro Dzierżono duże, dowiedziaęlm się że jest na nim możliwość pływania na silniku i tu moje pytanie:

- Czy z kanału gliwickiego można wpłynąć na jezioro Dzierżono Duże ( chciałbym tam zrobić spokojny postój do drugiego dnia)?

- Czy w kanale są jakieś niespodzianki w postaci przeszkód, o które mógłbym się martwić?

- Będę musiał pokonać odcinek Wisły zaraz za kanałem, powiedzcie mi jaka jest prędkość nurtu na tym odcinku Odry.

Dziękuje i pozdrawiam Patryk Czubasiewicz

P.S. Wspieram was całym sercem w tym, aby rozpowszechnić żeglugę śródlądową w Polsce i aby władze naszego kraju potraktowały poważniej drogi wodne do celów przemysłowych i rekreacyjnych.
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano

Cytat

do0r5 napisał/a:

- Czy z kanału gliwickiego można wpłynąć na jezioro Dzierżono Duże ( chciałbym tam zrobić spokojny postój do drugiego dnia)?

- Czy w kanale są jakieś niespodzianki w postaci przeszkód, o które mógłbym się martwić?

- Będę musiał pokonać odcinek Wisły zaraz za kanałem, powiedzcie mi jaka jest prędkość nurtu na tym odcinku Odry.

Witam
Cieszę się, że Kanał Gliwicki zaczyna interesować wodniaków turystów i mam nadzieję, że będzie to tendencja wzrostowa.
Postaram się odpowiedzieć na zadane pytania.

1) Z Kanału Gliwickiego nie ma przejścia na Dzierżno Duże. Z tego co wiem, na Dzierżnie Dużym nie można (legalnie) pływać na silniku choć nie jest to rygorystycznie przestrzegane. nie ma też przejścia na żaden z pobliskich zbiorników - Dzierżno Małe, Pławniowice.
Spokojnie można uzgodnić postój i zatrzymać się przy dalbach np. po stronie niskiej wody przy śluzie Dzierżno.

2) Nie ma żadnych nieprzyjemnych niespodzianek po drodze. Pamiętać należy jednak, że Kanałem Gliwickim pływają zestawy towarowe i przy mijaniu należy zachować wszelkie zasady bezpieczeństwa podczas mijania. Nie należy wpływać do byłego basenu stoczni Ujazd choć może to wyglądać zachęcająco.

3) Pływałem po Odrze poniżej Koźla łódeczką 4m długości z silnikiem 7,5KM beż żadnego problemu.

Zachęcam do zwiedzenia i przepłynięcia Kanału Kędzierzyńskiego. Wejście na kanał na 9 km Kanału Gliwickiego między śl. Sławięcice a przed Nową Wsią. Kanał ma nieco ponad 5 km długości. Jest bezpieczny i malowniczy. Na końcu kanału jest basen portowy. Można go opłynąć, ale nie za blisko brzegu, nie zatrzymywać się i nie dobijać do brzegu czy dalb bo czasami ochrona zakładu jest nieco przewrażliwiona.
Warto przepłynąć baseny portowe w Koźlu. Fakt, jest to widok przygnębiający, ale być może to juz ostatni czas kiedy jeszcze można wyrobić sobie pojęcie o jego wielkości i niegdysiejszej świetności. Jest bezpiecznie.
Pod linkiem
http://www.kanalgliwicki.net/galerie/...locja.html jest locja kanału, stara,ale kilometraż się nie zmienił.
Śluzy są czynne od 6 do 22 z wyjątkiem niedziel. Opłata 6 zł.
Pozdrawiam
Janusz
Edytowany przez januszbn dnia 23.08.2009,
D
dziadek1077Użytkownik Użytkownik
Dodano
Czy na miejscu można pożyczyć jakiś sprzęt pływający?
Andrzej
pozdrawiam z największej Łodzi w Polsce Wink
Andrzej
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano
Niestety nie. Dowiem się jeszcze w marinie Lasoki, może coś w tym roku mają, ale wątpię.
Pozdrawiam
Janusz
A
angoDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano
Witam !

Już można pływać po Kanale :
http://www.portalmorski.pl/zegluga/ze...-gliwickim

Podobnie jak w roku ubiegłym, tak również i w tym RZGW Gliwice szykuje dwie niespodzianki związane z możliwością zwiedzania dwóch śluz - Kłodnica i Rudziniec. Ta ostatnia w ramach tegorocznej Industriady, a ta pierwsza prawdopodobnie w już w maju br., ale warto upewnić się i sprawdzić telefonicznie u Pani rzecznik RZGW.
http://gliwice.rzgw.gov.pl/index.php/...cie-eglugi
http://www.gliwice.rzgw.gov.pl/index....w-tygodniu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.