Zazwyczaj nawet dobra znajomość języka, przy nieznajomości terminologii fachowej powoduje, że trudno zrozumieć tekst. Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu następujących terminów (pochodzą z tekstu opublikowanego w 1929 roku, a dotyczącego również Odry):
Cześć Janusz!
Twoja skrzynka PW nie przyjmuje wiadomości.Zamieszczam więc tutaj.
Nie wszystko da się przetłumaczyć dosłownie.Czasami słowa wyjęte z kontekstu zdania tracą swój sens.Podaj proszę całe zdanie odnośne - Versommerung der Schiffe.
To co udało mi się przetłumaczyć :
Schleusentreppe - śluza kaskadowa, schodowa ,min. w Niederfinow obok podnośni.
- Schachtschleuse - śluza szybowa ( taka jest w Minden )
Dziękuję Józku. Wiedziałem, że na Ciebie mogę liczyć. Nie wiem dlaczego jest problem z wysłaniem wiadomości na PW, skrzynka nie jest przepełniona. Domyślałem się znaczenia niektórych słów, ale nie pisałem aby nie sugerować. Prześlę to zdanie w całości, ale wpierw muszę dostać je napisane normalną czcionką - tekst jakim dysponuję jest pisany gotykiem i w dodatku skan marnej jakości.
Po opracowaniu całość tekstu będzie wraz oryginałem na mojej stronie, o czym poinformuję na forum.
Nie znałem określenia "śluza szybowa", ale znalazłem śluzę w Minden i nie jest nic innego jak śluza z zamknięciami w postaci zasów. Wynika z tego, że dwie śluzy na Kanale Gliwickim są właśnie takimi śluzami .... śluza Dzierżno i śluza Kłodnica. Jeśli się mylę - proszę popraw mnie.
Nie wszystkie śluzy zamykane zasuwami a nie wrotami są śluzami szybowymi. Śluzy, których dolne zamknięcie jest częściowo betonową ścianą, pod którą się przepływa po otwarciu zasuwy - to właśnie "schachtschleuse".
Takie rozwiązanie stosuje się wówczas, gdy wielkość piętrzenia powodowałaby olbrzymi nacisk słupa wody na "klasyczne" wrota. Dwie wymienione śluzy Kanału Gliwickiego, których piętrzenie przekracza 10 m są właśnie takimi śluzami.
Poniżej stara śluza szybowa Waltrop
Sluza jest już "na lądzie" i - udostępniona do zwiedzania w tzw "Parku Śluz" (w środku obrazka).
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies