Porty na Przemszy

Ostatnia aktualizacja
M
Marek SzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
Witam

Poszukuję informacji o portach i żegludze na Przemszy.
Dotychczas udało mi się ustalić lokalizację 3 z nich, ale zapewne bylo ich wiecej, a że planuje eksplorację tych okolic za jakiś czas przydałyby się wskazówki gdzie mozna szukać pozostałości.
1. Chyba najczęsciej fotografowany w Trojkącie 3 Cesarzy, barki cumowały przy brzegach wszystkich trzech zaborów, w zaborze rosyjskim na cyplu było nabrzeże obsługiwane prawdopdobnie koleją waskotorową kopalni Niwka.
2. Port kopalni Mysłowice - istniał prawdopodbnie na wysokości kopalni
3. Port w Dziećkowicach obsługiwany kolejką kopalni Jaworzno
http://amzpbig.co...n_1942.jpg
4. Port w Będzinia pod zamkiem ( info za http://forumjuraj....php?t=594 ) Wydaje mi się, ze ejst widoczny na tej mapie http://amzpbig.co...e_1942.jpg
5. Przeładownie w Porębie, Siewierzu i byc może Slawkowie ( info jw ) - najpierw chyba trzebaby potwierdzić istnienie.

Załączam zdjęcie prawdopodbnie z portu kopalni Niwka
www.koleje.webd.pl/msz/temp/przemsza.jpeg

pozdrawiam
Marek
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano

Cytat

Marek Sz napisał/a:
...a że planuje eksplorację tych okolic za jakiś czas przydałyby się wskazówki gdzie mozna szukać pozostałości.

Oj, przydałyby się. Temat dość mało znany i warto zobaczyś co zostało do dziś (jeśli zostało). Zdamy relację.
Januszbn
ValdemarasValdemarasFusionista Fusionista
Dodano
Dodam ze swojej strony że na Przemszy w Jęzorze w kwietniu 1926 roku Andrzej Sapok założył stocznię gdzie zbudowano kilka berlinek:
Górnoślązaczka, Wanada, Krakowianka, Pszczyna i 4 nieznane nazwy. Był on też właścicielem firmy Zjednoczona Żegluga na Górnej Wiśle-A.Sapok, Katowice.
tabor to 5 berlinek, 10 galarów i zbudowany w Jęzorze holownik bocznokołowy o napędzie Diesla "Św. Jan". Działał do 1935 roku.
Waldemar Danielewicz
kojkojUżytkownik Użytkownik
Dodano
Proszę zobaczyć na wspomnienia;
http://www.m-ce.p...spomnienia
Zaczyna to się tak
Port w Mysłowicach
Po objechaniu brzegów Czarnej Przemszy i Brynicy, wracaliśmy do Mysłowic - przyszłego polskiego Dortmundu. Towarzysz mój, mysłowiczanin, uśmiechnął się, gdy tak właśnie nazwałem jego Mysłowice. - Cóż pan chce - powiedział - za dwadzieścia lat, jeśli już port będzie pracował pełną parą, Mysłowice z powodzeniem dorównać mogą Dortmundowi... [więcej]
M
Marek SzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
Dziękuje za informację.
Okolice Myslowic - Niwki - Jęzora zostały dośc mocno zmienione z powodu kanalizacji Przemszy i wszelkiej działalnosci przemysłowej, wiec obawiam się, ze dużo sladów w terenie nie będzie.
Czy na odcinku od Dziećkowic do ujścia Przemszy był jakieś porty, przystanie itd?

pozdrawiam
Marek
kojkojUżytkownik Użytkownik
Dodano
Niestety nic już więcej nie wiem, kiedyś 10 lat temu pływałem z człowiekiem który pływał jeszcze parowcami na Wiśle w Krakowie...odszedł... Obawiam się, że ostatni świadkowie tych czasów już odeszli.
A
ArtekNowicjusz Nowicjusz
Dodano
Witam wszystkich.

Jako że również interesuję się tym tematem to postaram się napisać to co wiem.

Kilka lat temu spłynąłem Pszemszą z Niwki do Wisły i dalej w dół do Gromca. Po drodze można było jeszcze zobaczyć znaki klometrarzowe oraz przynajmniej jeden znak oznaczający krzyżowanie szlaku wodnego z linią energetyczną. zauważyłem tównież kawałek larsenowego nabrzeża.
Sama rzeka jest bardzo piękna i dość trudna ze względu na liczne zakola i karpiny. Jedynie odcinek w okolicach Dziećkowic, Jelenia i część ujściowa jest "wyprostowana" - są nawet ostrogi...
Mimo pewnych "niedogodności" była ona kiedyś dość ruchliwym szlakiem wodnym. Planowano również (za Gierka) poprowadzić jej korytem kanału Wisła - Odra jeżeli dobrze pamiętam, dwa z wariantów). Obecnie jedynymi eksploatorami jej nurtu są ........poławiacze "robaczków" i liczne łabędzie oraz kaczki.

Czytałem również kiedyś wspomnienia kapitana ż.w. który swą karierę zaczynał jako marynarz holownika "Pszczółka" chodzącego po barki z węglem do portu w Mysłowicach. Niestety nie pamiętam nazwiska tego kapitana.

Co do historycznych aspektów tej sprawy to nie mam pewności co do portów w Porębie i Siewierzu, biorąc jednak pod uwagę dawne znaczenie tych miejscowości wydaje mi się to bardzo prawdopodobne.
Co do Sławkowa to natknąłem się na informacje że urobek z tamtejszych kopalń kruszcowych (a były one bardzo prężne) spławiano właśnie Białą Pszemszą. Skoro spławiano to musiało istnieć miejsce ich załadunku.
Uważam, że Czarna i Biała Pszemsza były żeglowne do drugiej połowy XIXw i z czasem na skutek spadku stanu wody ich znaczenie dla przewozu towarów zanikło. Zmiana stosunków wodnych przez eksploatowane w tym rejinie kopalnie oraz rozwój kolejnictwa zrobiły swoje. Co do mostów utrudniających żeglugę to w czasach przed wiekiem XIX nie było ich zbyt wiele. Częściej niż z mostów kożystano wówczas z brodów. Liczne zakola...........cóż wymagały dużego kunsztu od dawnych marynarzy. Poruszanie się szlakiem było koniecznością.
Co do pierwszego połączenia Wisły i Odry poprzez Czarną Pszemsze, domniemaną przewłokę w Porębie i Warte to pisał o tym znany kronikarz zagłębiowski Jan Kantor Mirski oraz publicysta Jan Pszemsza-Zieliński.
Faktem jest również, że materiały na ten temat są bardzo ubogie i często powielane.
Zatem na pytanie "jak było dawniej" pewnie już nie znajdziemy wyczerpującej odpowiedzi......
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.