W ramach cyklu audycji "Archiwum XX wieku" poświęconych historii Śląska, jedna z nich będzie poświęcona transportowi - Kanałowi Gliwickiemu, autostradzie i połączeniu kolejowemu Bytomia z Berlinem (Latający Ślązak). Emisja programu przewidziana jest na piątek 12.01 godz. 18.10 (powt. 14.01 godz 18.10). Ponadto będzie dostępna w archiwum Radia Opole. Dotychczas ukazało się 13 audycji - polecam wszystkim interesujacym się historią Śląska.
Można posłuchać
Nic nowszego do mnie nie dotarło.
Z ciekawostek jedynie to, że pływano dłużej niż zwykle. Żegluga na kanale zakończyła się w zasadzie w tygodniu przedświątecznym, a w grudniu pływano nawet w soboty i niedziele.
Jest jeszcze jedna bardzo ważna nowość - za dopłatą z firmy która głównie korzysta z dobrodziejstwa istnienia Kanału Gliwickiego uruchomiono przepustowość kanału również w niedzielę. Nie pamiętam dokładnie ale chyba od października poprzedniego roku. Wstyd, żeby właściciel kanału , który pobiera opłaty i to spore od przewoźników za każde śluzowanie, za łaskę otwarcia kanału w niedzielę wymusza poniekąt dodatkową opłatę . Nie mogę tego zrozumieć jak jednostka budżetowa jaką jest RZGW Gliwice mogła na to pójść.
Janusz Fafara napisał/a:
... właściciel kanału , który pobiera opłaty i to spore od przewoźników za każde śluzowanie, za łaskę otwarcia kanału w niedzielę wymusza poniekąt dodatkową opłatę.
Być może wynika to z konieczności zapewnienia dodatkowego pracownika w soboty i niedziele (6 - 22) x 6 śluz. W dnie wolne od pracy obsada jest jednoosobowa, w przypadku śluzowań muszą być dwie osoby.
Pomimo tego nie rozumiem postępowania - przecież podczas śluzowań w niedzielę również są pobierane opłaty i Kanał zarabia na siebie. W praktyce wygląda to tak jakbyś miał firmę , zatrudniał pracowników i od zlecającego pobierał dodatkową opłatę dla pracowników plus opłata za wykonanie usługi. Chyba wiesz ile dzierżawcy płaca za przejazd przez Kanał i Górną Odrę . Są to naprawdę duże pieniądze. Skoro nie idą na wynagrodzenia dla pracowników RZGW to niech jasno określą status drogi wodnej, czy jest to arteria komunikacyjna czy skansen utrzymujący się z datków ,, co łaska".
Jeśli Zarządca nie ma pieniędzy na wynagrodzenia dla pracowników to niech zorganizyje parę balów charytatywnych, przecież to takie modne i szlachetne.
Janusz Fafara napisał/a:
Pomimo tego nie rozumiem postępowania
Ja też nie bardzo rozumiem i nie miałem zamiaru szukać usprawiedliwienia, a jedynie głośno zastanawiałem się nad przyczyną. W naszym pięknym kraju nonsensy dopadają nas na każdym kroku i to w każdej dziedzinie życia i gospodarki. Pisałem i zastanawiałem się wcześniej gdzieś na forum, dlaczego np. doprowadzono do takiej ruiny port w Koźlu. Z drugiej strony można to zrozumieć jak się słyszy stwierdzenia typu: " mnie do elektrowni węgiel mogą wozić samolotami, ludzie prąd i tak muszą kupić". A można wodą. Tego nie da się nawet skomentować.
Z jednej strony narzekania,że transport wodny umiera, a z drugiej przewoźnicy traktowani są jak zło konieczne. Pomieszanie z poplątaniem, przecież autostrady też pracują w niedzielę i nikt łaski TIR-om nie robi.
Janie i inni pamiętam projekt modernizacji Kanału z lat 70 tych ub.wieku z racji mego wieku,a mianowicie miał być poszerzony,wybity palami larsenowymi!,miały być wydłużone śluzy do 120m.By mogły płynąć całe całe zestawy Bizon,Tur,etc, pobudowano wyciągarki z komór,by nie wyciągać pudeł ręcznie,lecz poszły o dziwo po zamontowaniu na złom,projekt upadł jak wiele innych kolego Koj.O pseudo modernizacji portu w Gliwicach to już nie będę pisał,szkoda słów ile utopiono tam milionów..
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies