Którędy do Bremen.

Ostatnia aktualizacja
D
do0r5Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
Dzień dobry wodniacy.

Po zakończonym sezonie turystycznym człowiekowi już doskwiera tęsknota do wody.
Mam plan aby w przyszłym roku z Gliwic popłynąć do Bremen mam tam znajomych.
Chciałbym się was zapytać jaką trasą najlepiej płynąć biorąc pod uwagę że moja prędkość to średnio 7 - 8 km/h łodzią 6 metrów, zanurzenie 35cm oczywiście chodzi mi o trasę w Niemczech bo w Polsce raczej wyboru to nie mam ;-)
Trasa jak najkorzystniejsza czasowo to znaczy jak najmniejsza ilość śluzowań. Będę mieć na to jakieś 3 tygodnie więc tempo będzie szaleńcze.

Tankować muszę rzadko bo jak zaleje 60 litrów paliwa i jeszcze 30 do kanistrów to mam paliwa na 90 godzin płynięcia co daje mi około 500 - 600 km zasięgu. Mariner 5 KM.
Będzie też jakiś mocniejszy silnik na drogę pod prąd ale prędkości 10km/h nie przekroczę.
Spanie, Kuchnie i WC mam na naszej łupince więc tylko od czasu do czasu zakupy zrobić.

Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam
Patryk Czubasiewicz
Patryk Czubasiewicz
Na wodzie: Żeglarz i motorowodniak śródlądowy.
I
IRENKANowicjusz Nowicjusz
Dodano
Witaj kol Patryku,nie wiem czy taka wyprawa jest możliwa chyba że łódkę podwieziesz na lawecie poniżej Brzegu Dolnego,tam śluza ma być w tym sezonie wyłączona z ruchu--remont.Po wodach niemiec kich jest tylko jedna trasa---Berlin dalej kanałem do Łaby,kilka km w dół jest wejście w MITTEL-KANAL tym kanałem do Wezery i w dół do Bremy.Ale to tylko zarys z grubsza,jest na tej trasie wiele krzyżowek i utrudnień które nie sposób tu podać.Jednak największym Twoim problemem będzie czas a właściwie jego brak,nie widzę realnej możliwości w Twoim limicie 3 tyg się zmieścić,chyba że tylko płynąć po kilkanaście godz dziennie,ale wtedy jaki to ma sens.Jeśli dalej plany są twarde podaj mi na priva swój email to może mi się uda podrzucić Ci więcej szczegółów.POzdrawiam i życzę realizacji planów.Stefan
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.