Długość życia silnika

Ostatnia aktualizacja
B
buenosniebiosPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
Zaprzątam sobie głowę wieloma pytaniami w związku z moim projektem. Być może niepotrzebnie.
Chce kupić jacht który będzie miał spokojnie z 30 lat, najprawdopodobniej trochę więcej.
To sprawa budżetu ( mam dziś 6,5 tys euro).To ma być łódź z podwójnym kilem ( małe zanurzenie wiec ok na wody słodkie, nie tylko morze ). Anglicy mają takich dużo, a chodzą niektóre naprawdę tanio, jest wiele takich, które we Francji powiedzmy kosztowałyby dwa razy drożej.
Za te pieniądze , które mam będzie wiele siódemek, ósemek (metrów), a ten budżet mógłbym jeszcze podciągnąć o maksimum, powiedzmy; 3 tys euro.

No i tutaj mnie parę spraw ciekawi.Bo łódż będzie miała swoje latka. Co z silnikiem w takiej łodzi?
Jaka jest generalnie długość życia silnika ( to będzie diesel) ? Nie chcę sobie truć głowy może po nic , bo na młodsze łodzie mnie nie stać. Czy silnik taki jak na 30 lat jeśli jest w dobrym stanie, to co , ile jeszcze mógłby pociągnąć ? Na ile można by mu ufać ?
Nie zależy mi też na nowym , bo chcaiłbym go eksploatować na biopaliwie. Czy takie silniki do starszych łodzi ( diesle), jesli trzebaby je wymienić to idzie kupić z okazji, drogo chodzą, wymienić je czy to drogo wyjdzie. Czy takie silniki sa jakoś zestandardaryzowane, czy też każda łódz ma inny model ? Po prostu na ile cala gra warta jest świeczki ?
Moze bardziej się opłaca kupić młodsza lódz ... ?
Rafał
Edytowany przez przylodz dnia 27.03.2011,
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano
Witam.Pochwalam zamiar.Sam mam łódkę wyprodukowaną w Anglii.Też posiada dwa kile.Wodowana była w 1975 roku.Silnik posiadam nowy.Silniki wysoko prężne są bardzo trwałe o ile są dobrze eksploatowane.Musisz sprawdzić jego stan.Podaj namiary lub określ stan łodzi,Postaram się przedyskutować z Tobą stan silnika i co można z tym zrobić.
Pozdrawiam Włodek
S
starypraktykUżytkownik Użytkownik
Dodano
Jeżeli silnik był serwisowany / znaczy miał regularne przglądy i przestrzegano wymiany oleju / - jest praktycznie wieczny.
Jednak tego się organoleptycznie nie sprawdzi.
Jeśli nie ma książki przeglądów - jedynie wizyta u mechanika jest
w stanie powiedzieć, w jakim jest stanie.
Konieczne bowiem jest pomierzenie ciśnienia w cylindrach,
stan wtryskiwaczy, zużycie oleju etc,etc.
Laikowi łatwo można "wcisnąć" złom - bo pali od pierwszego kluczyka.
Pozdrawiam,
stary praktyk.
B
Dodano
Cha ! To jest moj problem, bo jestem laikiem.
Czyli co , nawet z mechanikiem gdybym sie wybral to on nie potrafil by ocenic stanu silnika na miejscu ( poza warsztatem ) ? No wlasnie co robic ?
Juz mi wybijali z glowy niektorzy by po lodz wybierac sie samotnie, a mialem chec bo znalezienie kogos kto by sie ze mna do UK wybral to nielatwa sprawa. Sa jeszcze eksperci do tego, ale oni biora jak wstepnie wiem 300 euro za przeglad techniczny lodzi siedmiometrowej,a ja bym wybieral miedzy paroma okazjami, wiec to by mnie wynioslo polowe ceny statku.
Jest tez mozliwosc kupienia jednostki poprzez agencje zajmujace sie sprzedaza, ale czy agencji mozna zaufac ( ze mi jakiegos zlomu nie pocisna) - nie wiem, moze ktos ma w tym jakies rozeznanie.
Kogo potrzebowal bym, z jakim kwalifikacjami by sie na taka impreze wybrac, czy wystarczy sredniodoswiadczony zeglrz, czy potrzebny jest mechanik ?
A moze pomogl bys czlowieku biednej istocie. Mowie powaznie.
Ja bym sfinansowanie calej imprezy wziol na swoja glowe. I pomogl bym ci w remoncie domu, czy w czym tam, bo czasu mi nie brak, a impreza jest dla mnie wazna. ( No i nie jestem tez wyrachowany ).( A moze jacys znajomi zeglarze - lodziaze ... ? )
Rafał
TeosTeosWeteran Weteran
Dodano
Witaj Rafale,
jesteś o tyle w lepszej sytuacji ode mnie że masz już odłożoną jakąś kasę ;-)) Ja narazie tylko "przez szybę cukierki liżę"
Ostatnio znalazłem w Holandii pięknego "Merlina"

http://www.multiships.nl/woon_recreat...lijn_2.htm
Jak by ktoś chciał kupić ode mnie duszę za 14 000 Eryków to chętnie sprzedam ;-)))
Wiem że jacht przekracza Twoje obecne możliwości finansowe ale .....
fajny jest. I ma prawie nowy silnik - 1200 godzin to naprawdę niewiele.
Jeżeli chodzi o sprawdzanie silnika to co prawda mechanikiem nie jestem ale gdybyś nie znalazł lepszego fachowca to śmiało wal do mnie, chwilowo mam nadmiar czasu ;-)
Edytowany przez Apis dnia 19.02.2015,
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano
Widzę Teosie zdrowie wraca szybko.
Każdy z nas może Koledze pomóc w wyborze.Tylko Kolega nie podaje wszystkich informacji.Jaki silnik,jaka jednostka.
Wiec ględzimy bez najważniejszych danych.Wystarczyło by ,aby podał typ silnika,jego motogodziny pracy,oraz typ łodzi i by było ocznym porozmawiać.Tak rozmowa jest o niczym.Pozdrawiam Włodek.
Edytowany przez x1109 dnia 27.03.2011,
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano
Teosie.Obejrzałem jest piękny.Piękniejszy od mego MOIN MOIN.
Pozdrawiam Włodek.
B
Dodano
Dobra – to jest jednostka. Wyselekcjonowalem z situ jakies 125 stron. Wiec bedzie to na pewno powarzna czesc tego co zostalo w Uk wyprodukowane ( w interesujacych mnie kryteriach ). Wszystkie sa ( do Wlodka ) Peagentopodobne ; to bylo moje kryterium orientacji, polowa z nich jest prawie taka sama wizualnie ( ciut ktutsza kabina ) Westerly Peageant wyglada na najbrdziej konfortowy z siododemek.
Wszystkie podwujny kill ( tir de eau to jest zanurzenie po francusku, draft - po angielsku). Najbardziej mi w smak
Snapdragon 26 .
Do Teosa wysle imeil, bo chyba mam duzo informacji ktore bardzo mogly by mu sie spodobac, a tu bedzie tego za duzo

( Ustawione mniej wiecej w porzadku hierarchicznym? To jeszcze skorygujesz na koniec ).

Westerly Peageant
albo
Seemaster 23
albo
Snapdragon 24

Albo Snapdragon 26 ( i tylko on jesli juz osemka ; tir d eau 76 cm

Kent 27 G class 8,23/ 274 / 70 ( normalnie90 )

Vivacity 24
Leisure Leisure 23

MacWestera 28
MacWester 26

Make Newbridge Model Virgo Voyager
Crystal Crystal 22

UWAGI DO POSZCZEGOLNYCH LODZI

Snapdragon 26

796/256/68
Ten kibelek z przodu ci sie nie podoba ale koje sa innaczej ustawione -podwyzszone pod spodem kofry. Moze z kiblem to nie problem a rozwiazanie nie jast glupie co do miejsca.
Byc moze nie ma tam takiego figlarnego wyra jak na Peagencie, nie wiem, kofry moze sa jeszcze lapsze.
( Snapdrag27 jest 40 cm dluzszy, szer. ta sama, dragt 2,7 ; 81 cm lepiej kup 26, ale widzisz ze o Vesterley Centaur nie byloby juz sensu myslec na jakas przyszlosc. .Kibla z przodu nie ma jak Snap drag 26, ale podloga zaokraglona w wiekszej czesci, ale to by trza zobaczyc bo nie wszystkie modele beda takie same. Sa i 3m szerokosci, 8,5 m dlugosci. )

Snapdragon24

Ma kibelek z boku odseparowany, zadnych negatywnych uwag
Wolniejszy od Peagenta nie jest. Jest o stope (bywa i ciut lepiej ) dluzszy od Peagenta. Reszta tak samo.

Peageant

Perfekt, zadnych zastrzezen.Byc moze jest wygodniejszy od innych, ale to jakies drobnostki , ktore moglbys se odpuscic. Musisz zobaczyc na zywca by porownac.

Seemaster 23

Moze byc pare centymetrow krutszy , ale to tez nie jest pewne, moze wpadniesz na taki sam jak Peg w dlugosci, nie kazda seria jest identyczna. Nie ma kibla z przodu jak Snapedragon 26,
zadnych zastrzezen.

Kent 27 G class

8,23/ 274 / 70 ( normalnie90 ). , ale ten z zauurzeniem 70 to chyba nielatwo trafic, normalnie- najczesciej jest 90 cm.

Vivacity 24

Bez zastrzezen jak Peagent 1 stopa dluzszy, draft 2,6..
Wydaje sie jednak, ze Peagent ma dluzsza kabine, wyzsza na calej dlugosci ; moze to mniej
wazne, z tylu wiecej miejsca bedzie a najwazniejsza jest pakownosc.

Leisure Leisure 23
Jak peagent tylko ze wezsza.

Crystal Crystal 22

. Podobny do tych wszystkich Peagentowatych bi quille
Kibel ma na dziobie.

MacWester 26
2,6/9,2/2,9 wymiary 792/279/84
E kochany – super maszyna – porownaj ja sobie z Snapdragonem. Wszystkie parametry ma ok.
No i niedroga zreszta..Masz go w marke peage. W srodku raczej super ( widziales tylko w mniejszym modelu)..

MacWestera 28
Roznica miedzy 26 jest tylko na dlugosci 61 cmtez nie latwo znalesc w internecie. Nie trudz sie . Podobnie atakuj przez asociation.Super maszyna 853/279/84

Make Newbridge Model Virgo Voyager
Fajna maszyna. Mniej wiecej jak Peageant tylko kabina mniej przestrzenna.Z kilem ( tri quille moze nawet ciekawszy ).
http://www.boatsa.../Newbridge - jest tam wiecej ciekawych lodzi z tej rodziny.
Rafał
Edytowany przez buenosniebios dnia 28.03.2011,
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano
Ale zadałeś mnie robotę.Dostałem oczopląsu i nic nie mogę powiedzieć co bym kupił.Zbyt wiele tego.
Pozdrawiam Włodek.
W
wwwPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
I jak obecnie wygląda temat zakupu ?
Czy wyjazd się odbył (nie znalazłem informacji w innych watkach).

B
Dodano
Yes. Kupilem. Snapdragon 26 ( 8 m ). Dwa kile 88 cm zanurzenie. Silnik disel. Zaglowiec rzecz jasna.
Bylem z gosciem ktry przeprawil sie ze mna przez La Manche ( z UK ), potem mnie zostawil, bo byly problemy, naprawilem sam. a po 4 godzinach samodzielnego plywanie znalazlem sie na falach 7 metra ( krutkich czyli niebezpiecznych - wiatr przeciw pradowi - bardzo silnemu ) ( Raz de Blancharde w Normandi ). Dobrze sie w tej sytuacji trzymalem. Przezycie bylo to silne.
Rafał
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.