Słowo przypomnienia!Bocznokołowiec nazwa robocza-Ja Wisła!
Trwają prace kadłubowe w Pleszewie,mam nadzieję odebrać kadłub za miesiąc.Mam istotne problemy z doborem ostatecznym elementów napędu.Decyzja jest taka-marynizowany 6cylindrowy Mercedes 136KM,210Nm przy 2200obr.Skrzynia 5 biegowa pozostaje-chcę mieć szanse na dobór przełożeń.Silnik napędza wielotłoczkową pompę hydrauliczną 2sekcje-Sauer-Danffos o wydatku 28+28cm3/obr.Pompy o regulowanej wydajności i kierunku przepływu.Olej kierowany jest na burtowe silniki hydr-tłokowe ,radialne.Będą umieszczone w piastach kół łopatowych.Podobne rozwiązanie jak w ciężkim sprzęcie budowlanym.Silniki fińskie Black Bruin BB4-pojemność skokowa 800cm/obr,max ciśnienie pracy ciągłej 350barPrzewidywane obroty -max73/min.Promień koła łopatowego-100cm,ilość łopat -12.Silniki powinny dać 2x3500Nm pozwolić na uzyskanie prędkości-15km/h.Chcę używać tylko chłodnic dennych,poszyciowych.Pisaliście na forum o takich chłodnicach.Znam osobiście Stefana Eknera z Port21.pl.On powołuje się na Norberta Patalasa.Zaleca 25cm2powierzchni wymiennika poszyciowego na 1KM.Z tego wynika,że wystarczy dla mojego 136KM około 0,35m2 wymiennika poszyciowego.Otwieram sugerowaną przez kolegów stronę amerykańską o takich wymiennikach .Obliczenia przybliżone wskazują na 3m2 wymiennika.I już jestem w malinach!!Jeszcze lepiej jest z olejem hydraulicznym.Mam 250l oleju w obiegu zamknietym,doradcy,którym nie ufam sugerują prawie 3m2 wymiennika poszyciowego,mnie wychodzi 0,4m2.Zwariuję!!
Już czas zamówić elementy systemu,a ja bez decyzji.Nie mogę jeździć po Wiśle na wodzie zaburtowej,nie chcę chłodnic wentylatorowych.Chcę zbiorniki z nierdzewki,boję się zanieczyszczeń w hydraulice.Maszynownia jest mała-7m2,dennice o wysokości 25cm.Mam tam sporą rezerwę powierzchni na płaskie wymienniki przylegające do poszycia dennego,ale nie na miłość boską 2x3m2.Proszę Was o pomoc.Zbyszek Selerowicz-
Panie Zbyszku.
Gratuluję pomysłu i z życząc wytrwałości oczekuję spotykania bocznokołowca na Wiśle.
Z pasją i zapałem, ale także z wiedzą mechanika buduję barki turystyczne, a jeszcze chętniej pływam. Na tej pierwszej najbardziej doświadczalnej przebudowałem układ chłodzenia na poszyciowy i po sezonie mogę podzielić się spostrzeżeniami.
Jest to kadłub KS-100, silnik Mercedes OM 617 o mocy 80KM.
Korzystałem ze wskazówek p.Patalasa, jedynie nieznacznie je korygując. Układ sprawdza się doskonale, temperatura silnika jest książkowa- termostat "wyrabia się". Jedynym problemem obecnie są pocięte na sieczkę wodorosty- tak,tak gdzie nie gdzie są koszone- które zapychają mokry wydech.
Życząc powodzenia pozdrawiam- Włodek.
Rewelacyjna informacja-bezcenna.Mam 136KM-chyba zdecyduję się na zbiornik poszyciowy 0,6m2.Gorzej z olejem hydraulicznym,jestem technicznie przygotowany do 0,9m2.Całkowicie rozbieżne informacje.Silniki hydr mają moc max 2x50KW.Jeśli liczyć 20% strat cieplnych to wygląda na ,to wygląda na to ,że starczy.Czekam na info od Pana Adama.Jeszcze raz proszę koleżeństwo o pomoc.
Panie Zbyszku! Nie pamiętam, jak rozwiązano system chłodzenia na bocznokołowym promie w Nieszawie z napędem hydraulicznym osobno na każde koło. Prom ten jest bez steru, bo go nie potrzebuje. Natomiast jeśli chodzi o chłodzenie silników 165 KM Delfin na "bombowcach" kpt. Łożewskiego, to każdy z nich jest zalany płynem niezamarzającym bez wymiennika ciepła, półmetrowe chłodnice są przyspawane do burty na cztery gratyny - tj. 2 m i podgięte do dna również 0,5 m x 2,0 m = razem powierzchnia płaszcza chłodzącego 2 m2. Pomiędzy blachą poszycia a blachą chłodnicy 2 cm. Obieg cieczy chłodzącej krętą drogą. Zastosowana automatyczna termoregulacja przez zamontowanie termostatu, bo zimą wystąpiłoby zjawisko przechłodzenia silnika i motorzysta nie dałby sobie z silnikami rady. Żałuję, że w tym roku nie przepłynę już "bombowcem" i nie będę na promie w Nieszawie, bo dokładnie przyjrzałbym się tym mechanizmom.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Moderator:
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies