Szlak od Wrocławia do Szczecina

Ostatnia aktualizacja
RobertMRobertMPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
Witajcie,

Dawno nie płynąłem z Wrocławia do Szczecina.Ostatnim razem BM- ką w 1987 roku.

Czy wie ktoś może, czy szlak jest wolny- czy nie ma jakichś zamknięć obecnie ? Myślę o tym że w Malczycach jest budowana śluza,czy mimo to można swobodnie płynąć z Wrocławia do Szczecina ?

Tym razem nie BM-ka ;-( A szkoda ! ) Ale Hausbotem z 85 cm zanurzenia ?

Dzięki za każdą cenną informację.

Robert,
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano
Da się przepłynąć. Szlak jest drożny z pewnym zastrzeżeniem. Trzeba sprawdzać głębokość tranzytową ze szczególnym uwzględnieniem dolnego awanportu śluzy w Brzegu Dolnym.
Stopy Wody Pod Kilem!
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
S
starypraktykUżytkownik Użytkownik
Dodano
Witam.
Korzystając z obecności Adama na forum:
Mam w związku z przymiarką do odrzańskiego rejsu parę pytań.
Jak wygląda sprawa "opłat" za śluzowanie ?
Ponieważ do tej pory nie miałem okazji pływania po rzekach w te urządzenia wyposażonych nie chciał bym wyjść na durnia albo cwaniaka w oczach obsługi w/w urządzeń.
Czy są jakieś taryfy obowiązujące na poszczególnych obiektach?
Czy / jeśli istnieją / - są to opłaty "umowne " - typu flaszka, ewentualnie innego typu gratyfikacje.
Wdzięczny będę za wszelkiego typu info na ten temat.
Pozdrawiam,
Jędrek P.
Edytowany przez Apis dnia 21.03.2011,
S
Dodano
Gwoli wyjaśnienia:
Ponieważ mieszkam w Częstochowie, kombinuję wydostać się z tego regionu na "szerokie wody" przez Kanał Gliwicki na Odrę i dalej, na Zalew.
Lub;
Poprzez jeż. konińskie, Kan Bydgoski do Noteci......etc, etc.
lub;
Wartą od Zb. Jeziersko przez Konin, Gopło, W.P.W do Odry.
i ........etc,etc.
Jak widać, możliwości sporo. W dodatku ja już na emeryturze więc i czasu będzie bez liku.
Teraz ino informacji ździebko i w drogę.
Pozdrawiam,
Jędrek P.
Dodano
Opłaty za śluzowanie są stałe w danym roku. W tym roku wynoszą:
podstawa: rozporządzenie Ministra Środowiska z 27.12.2005 r. oraz obwieszczenie Ministra Środowiska z 04.11.2010 r. /MP nr 86 z 2010 r. poz.1010/.

Cytat

II. Łodzie sportowo-turystyczne i inne małe obiekty pływające do 15 ton nośności lub do przewozu nie więcej niż 12 pasażerów oraz kajaki i łodzie wiosłowe.

§2.

1. Za jedno śluzowanie łodzi sportowo-turystycznych i innych małych obiektów pływających do 15 ton nośności lub do przewozu nie więcej niż 12 pasażerów, za każdy obiekt pływający pobiera się należność w wysokości:

a. w godz. od 7:00 - 16:00 6,24 zł

b. w godz. od 16:00 - 7:00 12,48 zł

2. Za jedno śluzowanie kajaka lub łodzi wiosłowej, za każdy obiekt pływający pobiera się należność w wysokości:

a. w godz. od 7:00 - 16:00 3,52 zł

b. w godz. od 16:00 - 7:00 7,04 zł

3. Posiadacze obiektów pływających, wymienionych w ust. 1 i 2 uiszczają należność bezpośrednio w miejscu śluzowania, za pokwitowaniem.

III. Zwolnienia i obniżenia należności za żeglugę i śluzowanie.

§ 3.
1. Z uiszczania należności zwolnione są:
a. łodzie sportowo-turystycznych i inne małe statki do 15 ton nośności lub służące do przewozu nie więcej niż 12 pasażerów; zwolnienie nie dotyczy należności za korzystanie ze śluz,
b. statki RZGW i jednostek państwowej służby hydrologiczno - meteorologicznej,
c. statki jednostek sił zbrojnych, jednostek organizacyjnych resortu spraw wewnętrznych oraz jednostek ratowniczych,
d. statki Państwowej i Społecznej Straży Rybackiej,
e. statki Urzędów morskich,
f. statki Urzędów Żeglugi Śródlądowej,
g. promy leżące w ciągach dróg publicznych.

2. Od uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych ogólnokształcących i zawodowych oraz od studentów szkół wyższych, należność za śluzowanie obniża się o połowę.

3. Za śluzowanie zestawu pchanego, holowanego lub sprzężonego, który wymaga rozłączenia i odrębnych śluzowań jego członów, ustala się należność za śluzowanie każdego członu, o ile rozłączenie zestawu nie wynika ze zmniejszonej okresowo przepustowości śluzy.

4. Za śluzowanie razem kilku obiektów pływających, należność ustala się i pobiera osobno za każdy obiekt pływający.

Jeśli chodzi o rejs na Zalew Szczeciński z okolic Częstochowy, to chyba najlepiej by było zwodować łódź w Uniejowie i popłynąć w dół Wartą, potem Odrą. Nie będzie żadnego śluzowania. Warto jednak dostosować swoje zamiary do zanurzenia łodzi. Jeśli jest to łódź o zanurzeniu większym niż 60 cm, chyba będzie lepiej Odrą. Pozdrawiam.
Edytowany przez przylodz dnia 20.03.2011,
S
Dodano
Drogi Adasiu.
Doprawdy - nie wiem jak dziękować.
Byłem przekonany, że te opłaty są wyższe wielokrotnie.
Po Twoich informacjach jednak doszedłem do wniosku, że można ich w ogóle nie brać pod uwagę.
Co zaś tyczy się zanurzenia mojej łódki, - wprawdzie na razie to teoria, - ale podejrzewam, że nie przekroczy 25 - 35 cm.
Oczywiście z podniesionym mieczem. Więc pewnie przeanalizuję Twoją propozycję. Czy uda mi się to w tym roku, - nie wiem. W każdym razie w przyszłym, nawet jak nie będzie utka ukończona, - ruszam na szlak.
Pozdrawiam.
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano
Odnośnie opłat za śluzowanie w roku 2011 to Adasiowi wkradł się, pewnie czysto techniczny, błąd. Podane stawki obowiązywały w roku 2010. Na mocy obwieszczenia, na które powołuje się Adaś, wynoszą one:

'OBWIESZCZENIE
MINISTRA ŚRODOWISKA'
z dnia 4 listopada 2010 r.
w sprawie wysokości stawek należności za korzystanie ze śródlądowych dróg wodnych oraz śluz i pochylni na rok 2011
(M.P. z dnia 17 listopada 2010 r.)

b/ za jedno śluzowanie lub przejście przez pochylnię łodzi sportowo-turystycznych i innych małych obiektów pływających do 15 ton nośności lub do przewozu nie więcej niż 12 pasażerów, za każdy obiekt pływający:
- w godzinach od 700 do 1600 - 6,46 zł,
- w godzinach od 1600 do 700 - 12,92 zł,
c/ za jedno śluzowanie lub przejście przez pochylnię kajaka lub łodzi wiosłowej, za każdy obiekt pływający:
- w godzinach od 700 do 1600 - 3,64 zł,
- w godzinach od 1600 do 700 - 7,28 zł.
Obwieszczenie jest np na stronie

http://www.abc.com.pl/serwis/mp/2010/...0/1010.htm
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano

Cytat

starypraktyk napisał/a:
Gwoli wyjaśnienia:
Ponieważ mieszkam w Częstochowie, kombinuję wydostać się z tego regionu na "szerokie wody" przez Kanał Gliwicki na Odrę i dalej,

Mam nadzieję, że pomysł rozpoczęcia wyprawy z Gliwic dojdzie do skutku. Zachęcam i jeśli będę mógł w czymś pomóc - jestem do dyspozycji.

Tydzień temu Kanał Gliwicki w poblizu śluzy Łabedy pokryty był jeszcze cienką warstwą lodu.

Janusz
Dodano
Janusz! bardzo dziękuję, za poprawienie mnie. Rzeczywiście podane stawki dotyczyły minionego sezonu. Bardzo przepraszam za pomyłkę zainteresowanych.
@Starypraktyk. Przy takim zanurzeniu śmiało możesz płynąć z Uniejowa aż na Zalew Szczeciński Bez jednego śluzowania. Myślę, że w ciągu tygodnia dopłyniesz do Zalewu.
Pomysł Płynięcia z Gliwic też jest dobry. Wybierzesz ten, który wyda Ci się najbardziej interesujący.
Edytowany przez przylodz dnia 20.03.2011,
SP2BZWSP2BZWUżytkownik Użytkownik
Dodano

Cytat

starypraktyk napisał/a: Po Twoich informacjach jednak doszedłem do wniosku, że można ich w ogóle nie brać pod uwagę.

nie ko końca :) płynąc z Brdyujścia w Bydgoszczy na WPW i z powrotem to nazbiera się 40 śluz...
pozdr. Darek @ IKAR
S
SzygyUżytkownik Użytkownik
Dodano
Nie wiem o co tu chodzi. Właśnie kończy się Flis Odrzański 2012, niedawno odbył się Ster na Bydgoszcz i nikt tu nic o tych jednak doniosłych wydarzeniach dla naszych rzek nie pisze. Podobno ten portal i forum jako cel stawiało sobie popularyzację naszych rzek. Widocznie już jest innaczej :(
Dodano
Grzesiu, jeśli masz coś kreatywnego w zanadrzu to napisz. Najłatwiej się krytykuje. Ty krytykujesz innych, że nie piszą, a co nowego Ty napisałeś?
S
SzygyUżytkownik Użytkownik
Dodano
Adam, ponieważ jednak nikogo nie krytykowałem a wspominałem tylko o Flisie i Bydgoszczy bo z różnych względów nie mogłem zaliczyć tych imprez oczywistym jest, że nie mogłem też nic o nich napisać. Myślałem, że to akurat jest jasne :)
M
Marian JanasPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano
Jak już wspomniałem w jednym z komentarzy w nietypowy sposób dostarczyłem swój jacht na grupę jezior zbąszyńskich. Mianowicie spłynąłem Odrą z Wrocławia do Cigacic. Skąd wróciłem po samochód i przyczepę. Ale w tym miejscu skupię się na Odrze. Mój rejs nieco się opóźnił z różnych względów ode mnie zależnych i niezależnych. Jakieś półtora miesiąca przed planowanym rejsem martwiłem się panującą wtedy suszą i zadzwoniłem do obsługi śluzy Brzeg Dolny i za ich radą do nadzoru wodnego Brzeg Dolny. Poradzili mi żeby trzy dni przed rejsem przypomnieć się to zgromadzą trochę wody na stopniu wodnym BD i jak będę płynął to zrobią mi zrzut wody poprawiający warunki nawigacyjne poniżej stopnia wodnego. W międzyczasie pojawiły się deszcze i już tak się nie martwiłem o głębokości tuż za stopniem. Kiedy się śluzowałem w BD to obsługa śluzy powiedziała mi żebym płynął w miarę szybko gdyż za godzinę kończą zrzut jaki robili dla jakiś barek płynących przede mną. Do Ścinawy dotarłem bez większych problemów ale parę razy na płytszej wodzie wypinała mi się knaga kontrafału steru. Tak, że w tym miejscu rada dla płynących jednostkami o większym zanurzeniu: warto skontaktować się wcześniej z Nadzorem Wodnym Brzeg Dolny i uzgodnić warunki nawigacyjne poniżej śluzy.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.